programma tentoonstelling over pulcinella

 

PULCINELLA sul CASTELLO

Een samenwerking tussen het Centrum voor Jonge Kunst (CJK) in Mariakerke (Claeys Bouüaert), de VZW TAPTOE’s erf en ’t Spelleke van Drei Kluiten met als externe partners ‘Open Huis Mariakerke’, ‘Het Zuiderlicht’, ‘De Centrale’ en ‘Het Muzikantenhuis’

 

De Commedia dell'arte figuur Pulcinella wordt internationaal erkend als de stamvader van vele traditionele poppenspelfiguren en ook van het Gentse Pierke of van Karageus, de held uit het Turkse schimmenspel.

Pulcinella, Pierke en Karageus zijn de inspiratoren voor hedendaagse beeldende kunstenaars. Hun werk zal, onder curatorschap van Marianne Stevens (CJK) en Luk De Bruyker (TAPTOE’s erf), gepresenteerd worden in de zalen van het CJK.

Een historisch luik plaatst de figuur van Pulcinella in een brede context.  Pulcinella was immers inspirator van heel wat artiesten zowel in de schilderkunst als in de glaskunst als in het poppentheater.

Als hedendaagse kunstenaars werd gekozen voor  Jeroen Quirijns  |  Nida Ozer  |  Nerkiz Sahin  |  Homa Arkani

Jeroen Quirijns maakt al jaren schilderijen en driedimensionele installaties die geďnspireerd zijn op de Pulcinella figuren van de Venetiaanse schilder Tiepolo.
Nida Ozer, Nerkiz Sahin  en Hama Arkani lieten zich inspireren op hedendaags theater en de positie van de figuur Karageus.

Marianne Stevens tenslotte zal een confrontatie aangaan met het werk van haar jonge leerlingen (Academie Stad Gent, ateliers in het CJK) Om dit proces creatief te stimuleren gaf Luk De Bruyker initiatielessen met als thema ‘Pulcinella’.

In de projectiekamer worden animatiefilmpjes geprojecteerd worden van de Italiaanse poppenspeler Gianluca di Matteo, een van de bekendste Pulcinella vertolkers op dit moment, maar tevens plastisch kunstenaar.  Ook het Pulcinella (Stravinsky) ballet krijgt zijn plaats…

 

curatoren :     Luk De Bruyker    |   Marianne Stevens