programma tentoonstelling over pulcinella

 

PULCINELLA sul CASTELLO
 

wie is Pulcinella ?

Pulcinella is wellicht één van de gekendste figuren uit de Italiaanse commedia dell’arte. Hij behoort tot de familie van de ‘zanni’ (knechten) en wordt de stamvader genoemd van vele poppenspelfiguren en dus ook van ons Gents Pierke.

In de naam Pulcinella is het woord ‘pulcino’ (kuikentje) te herkennen. Hij heeft daar ook enkele kenmerken van. Zijn masker bijvoorbeeld heeft de snavel van een kip en hij is uit een ei geboren. Hij is afkomstig uit Napels maar werd ook erg bekend in Venetië, de masker/carnavalstad bij uitstek.

Hij was en is populair zowel in het theater als in het poppentheater.

Zijn figuur was een inspiratiebron voor vele diverse artistieke disciplines. Giovanni Domenico Tiepolo schilderde en tekende hem in vele gedaantes.  

Hij draagt een wijd wit hem en witte broek en meestal een platgeslagen muts. Hij spreekt met een hoge kopstem. De spelers gebruiken hiervoor een klein apparaatje in de mond een ‘pivetta’.

Ons Gents Pierke zou hieraan zijn hoge stem ontleend hebben.

Een evenknie van het Gentse Pierke is Karageus, uit het Turkse schimmentheater. Deze traditie is ouder dan die van de commedia en Turkse wetenschappers beweren dat de commedia daar elementen zou van ontleend hebben.

Luk De Bruyker